tiistai 24. helmikuuta 2015

Parturointipäivä ja ikuista pohdintaa klippauksesta

Sunnuntaina koitti vihdoin ja viimein se kauan odotettu hetki, kun otin mörköä niskasta kiinni ja parturoin ponin. Klippaus meni yllättävän hyvin ja olen melko tyytyväinen työn jälkeen, vaikken koskaan ennen elämässäni olekaan klipannut hevosta. Jätin pään ja jalat klippaamatta ja en sanoisi, että rajat ovat täydelliset, mutta ensimmäiseksi klippaukseksi ihan mukiinmenevät. Hallalla on onneksi sen verran kiva karva, että pienet mokat ei juurikaan näy karvassa. Alkuun Halla hieman kauhisteli ääntä, mutta hetken päästä rauhoittui ja alkoi jopa nauttia klippaamisesta. Klippaamiseen sain kaiken kaikkiaan kulutettua aikaa noin 2,5h mikä on omaan makuuni yllättävän tehokkaasti suoriuduttu. Onneksi mulla on hieno ponski, joka jaksoi olla nätisti lähes koko klippauksen ajan vaikka mamma sekoili ympärillä vähän väliä. Ja iso kiitos apujoukoille, ilman teitä en varmasti olisi saanut edes klipperiä toimimaan! :D

Klippausta olen miettinyt koko talven, sen plussia ja miinuksia. Viime talvena Halla klipattiin alkutalvesta ennakoivana, ettei kasvattaisi sitä suomiputeille tyypillistä villatakkia, eikä sitä turkkia sitten ikinä tullutkaan. Tänä talvena Halla kasvatti huomattavasti tuuheamman ja tiheämmän talvikarvan kuin vuosi sitten. Vieläkään se ei ole ollut sellainen turkki, mitä monilla suomenhevosilla näkee talviaikaan, mutta nyt selkeästi karvaa oli yli tuplasti ja kuuma tuli pienestä ravityöskentelystäkin. Kunnon äkillinen romahdus ei voinut olla kyseessä, sillä Halla oli ja on aina ollut terve. Pohdin klippaamista pitkään ja vasta viime estetunnin jälkeen totesin, että asialle on pakko tehdä jotain.

Klippaaminen on asia, josta keskustellaan aina talvisin hevospiireissä paljon, ja se jakaa mielipiteitä.
Toisten mielestä klippaaminen on turhaa, tai jopa väärin hevosta kohtaan. Puollan kuitenkin itse enemmän toista kantaa, ainakin meidän tilanteessa.
 • Halla asuu maneesitallilla, jossa se on vähintään puolet vuorokaudesta sisätiloissa. Suojaa tuulelta ja sateelta on siis tarjolla.
 • Ulkona Halla on ollut loimitettuna myös pidemmällä karvalla ja nyt klipattuna sillä on normaalia enemmän päällä. 
 • Isoin syy klippaamiseen on treeneissä ja niiden jälkeisissä toimissa. Tulevaa kautta ajatellen on tärkeää, että pääsemme jo nyt kevään korvilla treenaamaan kunnolla ja tavoitteellisesti sekä sileällä että esteillä. Pitkällä karvalla alkuverryttely riitti saamaan hevosen hikeen ja pitkätkään palauttelukäynnit eivät tarpeeksi tasanneet hengitystä. Näin ollen pitkä karva söi myös hevosen tehoja treeneistä. Jos mietityttää, miten niin muka syö tehoja, niin kokeilkaapa laittaa toppavaatteet päälle ja mennä salille treenaamaan. Voi olla, että hiki virtaa melko nopeasti ja runsaasti. Niinpä siis treenin jälkeen lähes poikkeuksetta hevonen oli litimärkä - kuin pesusta tullut. 
 • Kuivattamisessa meni tuntikausia ja käydessäni usein aamulla ennen töitä liikuttamassa Hallan, ei ollut mahdollisuutta edes ratsastaa kunnolla, ettei hevonen hikoilisi liikaa, koska se piti saada kuivaksi ja tarhaan ennen kuin lähdin töihin. Lisäksi kuivattaminen oli jatkuva ongelma loimien loppuessa kesken tai jäädessä märiksi, kun tallin kuivari ei saanut kaikkia +-50 hevosen loimia kuivaksi sadepäivänä. Hetkiä, jolloin toivoin yli kaiken solariumia talliin...
 • Klippauksen ja kaiken sen karvan alta paljastui myös muutama pahkura mahasta, joita ei edes karvan alta huomannut. Oletan näiden olevan lievää allergista reaktiota heinän muuttuessa muutamia päiviä sitten rajusti olkisesta vihreään ja ravinnerikkaaseen heinään. Nyt allergiset reaktiot ja muutkin haaverit tai muutokset ihossa on helpompi havaita.
 • Pinnallisin syy klippaamiseen on tietysti ulkonäkö. Ulkonäkö ei ollut kriteerinäni klippauksesta päättäessä, mutta pakko se on todeta, että nyt parturoinnin jälkeen Hallan kauneus sekä hienot liikkeet tulevat paremmin esiin. Halla on ja tulee olemaan minulle se maailman kaunein ja hienoin hevonen, mutta siisti ja huoliteltu ulkonäkö nostaa pisteitä. Pullaponille hyvästit ja iloiset tervehdykset + peukutukset sporttihepalle!

Nämä ovat syitä, miksi päädyin klippaamaan Hallan. Jokaisella on tietysti omat syynsä klipata tai jättää klippaamatta hevosensa. Tärkeintä on ajatella hevosen hyvinvointia, se mikä sopii yhdelle hevoselle ei välttämättä sovi toiselle.

Minkälaisia klippauskokemuksia teillä on? 
Oletko itse klippauksen puolesta vai vastaan?

2 kommenttia:

 1. Oi kun Hallauksella onkin ihanan näköinen sisarpuoli! <3 ainakin toi eka pallura kuulosti niin tutulta! Hallaus on juuri saman lainen, jos se talvella hikoo ja asustaa tällä hetkellä maneesitallilla, eipä se oikein minnekkään liiku... Itse ehdotinkin vanhemmilleni, että se pitää klipata, kun hikoo niin älyttömän paljon, nyt on toinen vuosi kun klipataan. Tänä talvena ollaan jo kaksi kertaa klipattu, ja varmaan taas pitäis se klipperi kaivaa esille! :D Hallaus ainakin lähes nukkuu silloin kun klipataan, meinaan tykkää siitä niin paljon!! :DD jään ehdottomasti seuraamaan blogia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaan, kolmas pallura kuulostaa tutulta ;)

   Poista

Hei lukija,

Huomaathan, että kommenttien valvonta on otettu käyttöön! Kommenttisi julkaistaan kirjoittajan hyväksynnän jälkeen, joten ethän turhaan lähetä kommenttiasi useaan kertaan. Asiattomat kommentit jätetään heti kättelyssä julkaisematta.

Kaunis kiitos kommentistasi! ♥