sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Treenipäiväkirja: Pantsun valmennus

Viime perjantaina 11.4. kävi meidän kotitallilla hirveä kuhina. Aamulla yhdeksältä tallin viereisellä parkkipaikalla oli jo useita autoja sekä vieras traileri, täysin poiketen normaalista perjantaiaamusta. Poikkeusjärjestelyt aiheutti maankuulu Piia Pantsu, joka saapui tallillemme valmentamaan kisakautta aloittelevia ratsukoita sekä muita harrastelijoita. Myös kuunteluoppilaita maneesin laidalla riitti. Itse pääsin Pantsun ensimmäiseen valmennusryhmään, joten vältyimme pahimmalta kuhinalta. Tällä kertaa olimme ilmoittautuneet kouluvalmennukseen, sillä halusin testata myös Pantsun rankoiksi ja vaativiksi kehutut koulukiemurat. Sitten ei kun härkää sarvista, likka aamusta varhain ylös ja puunaamaan hevosta. Halla sai myös vakavasti otettavan kouluratsun tyyliin oikein pintelit jalkaansa ja näytti aivan siltä kuin olisimme olleet kisoihin lähdössä. Tai siis ainakin mun silmääni.

Omat odotukset eivät meidän osalta olleet kovin suuret, sillä tiedostin jo hyvissä ajoin, että Hallan kestävyyskunto tuskin riittää pitkiin laukkatyöskentelyihin ja muutenkin raskaaseen koulutuntiin. Tavoitteenani olikin suoriutua tunnista rennosti ja hyvillä mielin ja päästä näyttämään Piialle meidän edistymisaskelia. Kehuja edistymisestä tulikin reippaasti ja kannustusta sekä hyviä neuvoja jatkoa ajatellen saimme kotiinviemisiksi.

Alkuun verryttelimme rauhassa kevennellen ja taivutellen hevosia volteilla ja avoilla. Halla oli alkutunnista melko tahmea ja jäykkä, se ei halunnut tulla rehellisesti avuille ja yritti pyristellä taivutuksia vastaan. Halla kuitenkin rentoutui muutaman avon jälkeen ja sai Piialtakin kommentin, että hevonen selvästi rentoutuu nopeammin taivutuksilla ja rauhallisilla otteilla, näitä siis jatkossakin käytämme treeneissä apuna. Samaa harjoitusta jatkoimme laukassa, joka ei ollut ihan niin helppo juttui kuin ravissa. Halla kuitenkin pysyi hienosti avuilla eikä vetänyt itseään vahvaksi ja pitkäksi tai alkanut kaahottaa, kuten yleensä laukassa kun tehdään vaikeita juttuja.Verryttelyn jälkeen siirryimme ympyrälle harjoittelemaan sulku- ja vastataivutuksia ensin käynnissä, sitten ravissa ja loppuun laukassa. Hallalle tällaiset treenit ovat erittäin haastavia mutta samalla myös hyvin kehittäviä. Käynti ja ravitehtävät sujuivat oman mittapuun mukaan hyvin, mutta laukassa Hallan heikohkon tasapainon vuoksi keskityimme vain suoruuteen ja hyvän rauhallisen laukan ylläpitämiseen väsymyksestä huolimatta. Mielestäni on turha vaatia hevoselta liikoja, sillä se ei loppupeleissä palvele ketään osapuolta. Kyllä me vielä päästään laukkasulkuja hinkkaamaan vaikka millä mitalla, mutta niiden aika on sitten myöhemmin. Loppuun vielä keventelyt eteen alas ja pieniä pätkiä askeleen pidennyksiä rauhallisessa temmossa.

Kaiken kaikkiaan olin hyvin tyytyväinen valmennukseen ja odotan innolla seuraavaa valmennusta toukokuun lopussa! Vielä en tiedä, nähdäänkö meidät seuraavassa Pantsussa sileällä vai hyppäämässä, aika näyttää. Tärkeimpinä kotiläksyinä valmennuksesta tuli laukan työstäminen ja kehittäminen sekä tuo kuvissakin näkyvä järkyttävä istuntavirhe. Ai että olenkin sättinyt itseäni tuosta könötyksestä ja noista kyynärpäistä, täytyy nyt äkkiä saada koulusatula hankittua ja meidän kouluvalmentaja vahtimaan mun istuntaa. Hevonen sai Pantsulta paljon kehuja kehittymisestään ja ravista, joka oli Piian mukaan laadukas, rauhallinen ja tasainen. Minä puolestani sain positiivista palautetta oman ratsastukseni osalta, sillä viime vuoden loppuun verrattuna oma ratsastamiseni on parantunut sekä aktivoitunut huomattavasti enkä jää enää niin passiiviseksi. Näillä eväillä jatketaan siis treenejä kohti kesää!


4 kommenttia:

 1. Sun heppa on niin hieno! Toivottavasti jaksat päivitellä kuulumisia tänne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kehuista, tämä neiti on kyllä melkoinen löytö! :)
   Toivotaan juu, tämän blogin kanssa koitan olla ottamatta paineia kirjoittelusta ja kirjoittaa aina kun on jotain kerrottavaa, vaikka ihan päivittäin tuskin postailen. :D

   Poista
 2. On kyllä tosi paljon saman olonen kun meidän suikkulainen, lieneekö sukuvika tuo hosuminen :D
  Hieno hän on, paljon näyttäis olevan potenttiaalia ties ja minne! Tsemppiä tulevaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ollaan pohdittu muidenkin suikkulaisomistajien kanssa, joita nyt näyttää ilmestyvän vähän joka suunnasta :D Sitä jää sitten aina päivittelemään milloin kenenkin kanssa (esimerkiksi meidän lähi hevostarvikeliikkeestä en ikinä pääse alle tunnissa lähtemään, jos siellä on paikan omistaja paikalla, jolla myös suikkulainen kotona :D ), mutta kyllähän noi kaikki on tollasia meneviä, vähän jääräpäisiä, ja silti kuitenkin hyvin kovia työmyyriä ja ennen kaikkea monipuolisia! :)
   Kiitos kovasti kehuista ♥ toivotaan että vielä päästään joskus näyttämäänkin sitä potentiaalia muulle kansallekin ;)

   Poista

Hei lukija,

Huomaathan, että kommenttien valvonta on otettu käyttöön! Kommenttisi julkaistaan kirjoittajan hyväksynnän jälkeen, joten ethän turhaan lähetä kommenttiasi useaan kertaan. Asiattomat kommentit jätetään heti kättelyssä julkaisematta.

Kaunis kiitos kommentistasi! ♥